Devrim niteliğindeki yeni Skipjack sınıfı nükleer hızlı saldırı denizaltılarının üçüncüsü olan Scorpion, 20 Ağustos 1958’de inşasına başlandı ve 19 Aralık 1959’da suya indirildi. Hızla değişen Soğuk Savaş arenası, ABD Donanması’nın nükleer denizaltılarının her birinin Sovyet saldırı ve füze denizaltılarını bulma ve izleme amacıyla sürekli hizmette olmasını talep etti. Scorpion, 1961 ile 1968 yılları arasında ABD ve NATO’nun Atlantik ve Akdeniz denizlerindeki operasyonlarına katıldı, nükleer denizaltı savaşının taktiklerinin mükemmelleştirilmesine katıldı ve özel görevlerde yelken açtı.
Donanma, Scorpion’u sınırlarına kadar zorluyordu; bunun sonucunda sistemler bozulmaya başladı. Makinelerde ciddi yağ sızıntıları vardı ve pervane şaftı contasından deniz suyu sızıyordu. Derinliği, 900 fitlik test derinliğinin çok üzerinde, 300 fit ile sınırlandırıldı. 1967’de, tüm teknenin kelimenin tam anlamıyla suyun içinde burgu gibi döndüğü kadar şiddetli bir titreşim yaşadı.
15 Şubat 1968’de, ana limanı Norfolk’ta sekiz aylık bir kuru havuzlamanın ardından Scorpion, faaliyet gösterdiği Akdeniz’e geri döndü. Mayıs ayında, turunu tamamladıktan sonra denizaltı batıya doğru Norfolk’a doğru yola çıktı. 21 Mayıs’ta Scorpion, Azor Adaları’nın yaklaşık 50 mil güneyindeki konumunu bildirdi. Altı gün sonra, kayıp olduğu bildirildi. Bir arama çalışması başlatıldı, ancak Scorpion ve mürettebatının gözetimi 5 Haziran’da sona erdi ve “kayıp olduğu varsayıldı” ilan edildi. Donanmanın onun adına olan kaydı 30 Haziran’da temizlendi.
Ancak arama devam etti ve Ekim ayı sonlarında Donanmanın oşinografi araştırma gemisi Mizar (T-AGOR-11), Azor Adaları’nın yaklaşık 400 mil güneybatısında, 10.000 fitten fazla derinlikte Scorpion’un gövdesinin parçalarını kurtardı. Bunun ardından soruşturma yeniden toplandı ve Trieste (DSV-0) adlı bir denizaltı da dahil olmak üzere birkaç başka varlık bölgeye gönderildi. 1986’da enkaz alanı, Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’ne ait Alvin denizaltısı tarafından araştırıldı.
Nükleer Denizaltıların Çevresel Etkilerini incelemek için TIKLAYINIZ.